Gabonafogyasztás és gabonaellátás Párizsban a 18. század végén

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

Papp Imre (DE Történelmi Intézet)

Az előadás megkísérli feltárni Párizs gabonafogyasztását a korabeli becslések alapján. A gabona meghatározó szerepe a tömegtáplálkozásban. A "rugalmatlan" árú problémája: termelése évente ingadozik, viszont a fogyasztása viszonylag állandó. Nehezen helyettesíthető termék: a kenyér a legfontosabb kalóriaforrás. A gabonakereskedelem jellege: viszonylag olcsó tömegtermék, viszont a hagyományos gazdaságban magas a szállítási költsége. Az előadás választ keres, hogy miként tudta ellátni magát a korabeli világ egyik legnagyobb, nem tengerparton fekvő kontinentális városa. Az ellátó teret alapvetően a termékeny Párizsi-medence biztosította, amely a hagyományos gazdaság viszonyai között megfelelő infrastruktúrával rendelkezett. A gabonakereskedelem az állam által szabályozott volt, amely azonban változott, hol szigorúbb, hol szabadabb feltételeket szabott. A kenyérellátás politikai kérdés is volt, az állam elsősorban a gyengébb gabonatermések idején igyekezett az árakat féken tartani, nehogy a városi tömegek lázongjanak.