Egy másik Kelet-Európa - Konferencia Mark Pittaway (1971-2010) angol történész emlékére

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék és a Kelet-Európa Története Tanszék Doktori Programjainak szervezésében

Időpont: 2015. február 18-19.

Helyszín: ELTE BTK, Múzeum krt. 6-8

A fiatalon elhunyt angol történész, Mark Pittaway sokszínű munkásságot hagyott maga után, és a magyar historiográfiában jelentős szellemi teljesítményt tudhat magáénak. Nemzetközi díjat nyert főműve (The Workers’ State: Industrial Labor and the Making of Socialist Hungary, 1944-1958) új fejezetet nyitott a hazai munkáskutatásban. Mark Pittaway tanárként is kiváló ember volt, és számos tanítványa között sok magyar hallgatót segített, támogatott. A konferencia fő célja az ő munkásságának megismer-tetése a fiatal kutatókkal, illetve egy olyan fórum megteremtése, ahol lehetőség nyí-lik egy közös beszélgetésre, gondolkodásra arról, hogy melyek is a 20. és 21. századi Kelet-Európa döntő vitás kérdései, és ezekre milyen tudományos válaszok adhatók. Várjuk azon 40 év alatti kutatók, elsősorban doktorandusz hallgatók jelentkezését, akik Kelet-Európa jelenkor történetével foglalkoznak, és relevánsnak tartják a maguk szellemi-tudományos tájékozódása szempontjából Mark Pittaway munkásságát.

Az absztraktokat az alábbi címre várjuk január 31-ig: MPkonferencia@gmail.com A konferencia anyaga 2015-ben tanulmánykötetben megjelenik.