Nagyvárad piaci funkcióinak változásai a 19. és 20. században

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

Fleisz János (Nagyváradi Egyetem)

Az előadás célja egy a vásárövben fekvő jelentősebb város piaci funkcióinak a követése az utóbbi sok átalakulást ismerő két évszázadon keresztül, megállapítva a piaci tevékenység kialakulásának, elterjedésének és kibontakozásának általános feltételeit, körülményeit és a lassan elinduló majd gyorsabban folytatódó korszerűsödését.  A változások hátterében azonban nem csak a gazdasági és társadalmi viszonyok általános változásai állnak, hanem a gyakori politikai és államhatár módosulások. Az előadás ezeknek a régebbi és újabb típusú piaci funkciók bemutatására, ezek módosulásának és hatásainak körvonalazására törekszik.

Az előadás a következő fontosabb megközelítési pontokat javasolja:

Bevezetés

1. A piacok, vásárok kialakulásának és fejlődésének főbb feltételei, a piac térbeli elhelyezkedéseinek változásai, ennek hatása a városfejlődésre és a térszerkezetre

2. Nagyvárad városfejlődésének főbb szakaszai a 19. És 20. Században, ezek hatása a piaci szerepkör változásaira. A politikai változások leképeződése a piaci funkció esetében: fejlődés vagy megtorpanás?

3. Nagyvárad piaci funkciónak változásai a tárgyalt korszakban, piacközponti szerep és vonzáskörzet, korszerűsödés

4. A városi elit, a vezetői és a vállalkozói réteg koncepciója és törekvései a piaci és kereskedelmi funkció bővítésében. Elszalasztott lehetőségek, elmaradt fejlesztések.

5. A piac és a városfejlődés összefüggései gazdasági, közigazgatási, mentalitás- és művelődéstörténeti megközelítésben

6. Az elemzett időszak mérlege, következtetések