Patika panama

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

Magos Gergely (ELTE BTK, Társadalom és Gazdaságtörténeti Doktori Program, Ph.D-hallgató)

1908. október 20-án járta be a sajtót a hír, hogy Latkóczy Imrét, a közigazgatási bíróság másodelnökét, a belügyminisztérium volt államtitkárát megvesztegette egy gyógyszerész. Korbuly Dezső 60.000 koronát ajánlott fel Latkóczynak, hogy segítsen neki patikajogot szerezni, de tetten érték őket.

Az eset kapcsán a korrupció, illetve a piac kétféle megközelítésére nyílik lehetőség. Egyfelől betekintést nyerhetünk az állam által szabályozott és működtetett gyógyszertári jogok piacába. Ezen a formális piacon a résztvevők a korrupciót, mint anomáliát, deviáns viselkedést, normaszegést értelmezik, aminek leküzdése a cél.

Másfelől létezett egy, éppen a gyógyszertári jogok adományozásának gyakorlatából kibontakozó informális piac. A korrupciós aktust itt nem normaszegésként, hanem cserekereskedelemként írhatjuk körül, ahol kiemelt figyelmet kell fordítani a résztvevők által alkotott hálózatra. Olyan „hagyományos piaci” fogalmakkal kísérlem meg leírni tehát a nagy visszhangot kiváltó patika-panamát, mint az áru, nyilvánosság, szerződés stb.