napelem inverter elhelyezése

Napelem inverter elhelyezése

Az inverter elhelyezése lehetséges kültéren vagy beltéren egyaránt. Kültérben történő elhelyezés esetén figyelembe kell venni a készülék használati utasításait. Ebben szabályozzák, milyen külső hőmérséklet esetén lehetséges a telepítés. Beltérben a zajszint figyelembevételével kell meghatározni a rögzítés helyét. Az inverter elhelyezése oldalfalon történik. Az inverter környezetében egy méter távolságon belül a falnak üresnek kell lennie a megfelelő szellőzés érdekében. A napelemektől két kábel érkezik az inverterhez, onnantól egy kábel távozik. Legyünk körültekintőek a napelem inverter elhelyezése tekintetében!

A napelem inverter elhelyezése minden esetben úgy kell történjen, hogy az szerelési magasságban legyen. A szerelési magasság azt jelenti, hogy a szerelést végző személy karját előre, vízszintesen kinyújtva az inverter szerelése kényelmesen elvégezhető. Nem megfelelő az a szerelési magasság, ahol a szerelő személy, munkavégzéshez létrát kell használjon. (Még az egy létrafokon történő állás sem lehetséges.)

Tűzeseti leválasztó szükségessége

A napelemektől érkező kábel a szolárkábel. Ebből kettő érkezik az inverterhez. Amennyiben ez a kábel (beltérben történő napelem inverter elhelyezése esetén) hossza épületen belül haladva meghaladja az öt métert, akkor szükséges az egyenáramú szakasz (DC oldal) tűzeseti leválasztása is. Ennek plusz költségével célszerű számolni a napelem inverter elhelyezése  tervezésekor.

A napelem inverter elhelyezés szabályai

A telepítés lehetőségeit az inverter adatlapja is tartalmazza. Ebben felsorolják az esetleges tényezőket, hogy melyek azok, amelyek befolyásolják a telepíthetőséget. Ilyenek lehetnek beltérben történő rögzítés esetén pl.: a zajszint, szellőzésre vonatkozó előírások, belső hőmérséklet, falszerkezet, rögzítés módja. Kültérben történő felszerelés esetére az alábbi, általános jellemzők vonatkoznak: negatív-pozitív hőmérséklettartomány (működési tartomány szélső értékei), páratartalom intervalluma, szellőzés (letakarás, burkolatkészítés) szabályai, zajszint. Ezen felsorolások nem teljeskörűek. Minden esetben tájékozódni az adott inverter adatlapján lehetséges.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak magyar nyelvű adatlap a megfelelő! Sokszor inkább a kiadás fő nyelvén elérhető változat a legpontosabb. Ennek oka, hogy a fordítások az eredeti változat megjelenését vagy módosítását követően kerülnek közzétételre. Amennyiben az eredetin módosítás történik (napelem inverter elhelyezése esetén pl. a szellőzést biztosító távolságtartást meghatározó mértékekben), akkor az majd akkor jelenik meg a nyelvi változatokban, ha a fordítás elkészült és jóváhagyásra került.

50% állami támogatással is telepíthet napelemet. Napelem rendszer telepítését tervezi? Kalkuláljon itt, nézze meg ezeket a rendszereket is!

<- Vissza a kezdőlapra

Összegzés

Előnye, hogy nem igényel nagy helyet és könnyen telepíthető. Kültérben történő elhelyezés esetén figyelembe kell venni a készülék használati utasításait. Ebben szabályozzák, milyen külső hőmérséklet esetén lehetséges a telepítés. Beltérben a zajszint figyelembevételével kell meghatározni a rögzítés helyét. Az inverter elhelyezése oldalfalon történik. Az inverter környezetében egy méter távolságon belül a falnak üresnek kell lennie a megfelelő szellőzés érdekében. A napelemektől két kábel érkezik az inverterhez, onnantól egy kábel távozik.

Napelem inverter elhelyezése nagyon fontos, hiszen ezzel biztosítható a készülék megfelelő működése. Az inverter napelemek használata nagyon elterjedt a napelemes rendszerekben. A napelemek az inverter nagyfrekvenciás áramának levezetésére alkalmas, feszültség alá helyezett ellenálló nélkül is. A napelem inverter elhelyezése beltérben vagy kültérben történhet. Beltérben az napelem inverter nagyfrekvenciás áramának levezetésére alkalmas nyílást kell elhelyezni. Az inverter napelemmel szembeni zajszintjét figyelembe véve kell meghatározni a rögzítés helyét.
Beltérben a napelem inverter nagyfrekvenciás áramának levezetésére alkalmas nyílást kell elhelyezni. Az inverter napelemmel szembeni zajszintjét figyelembe véve kell meghatározni a rögzítés helyét.